Pierogi ruskie są częstym gościem na polskich stołach. Tradycyjną wersję przepisu na to danie postanowiła wzbogacić Magda Gessler, której pomysł spodobał się dużej liczbie Polaków.
Popularna restauratorka niejednokrotnie dzieliła się przepisami, którymi zachwycała jej sympatyków. Tym razem padło na ruskie pierogi, które można zjeść tylko w jednym miejscu w Polsce. Można je jednak przygotować samemu.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
2 żółtka
2 łyżki oleju
szczypta soli
200 ml ciepłej wody
Składniki na farsz:
200 ml białego sera
200 ml purée z ugotowanych ziemniaków
sól
pieprz mielony
Dodatkowo:
1 cebula i oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Z podanych składników na ciasto zarabiamy gładką masę, po czym zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Biały ser rozgniatamy widelcem i łączymy z puree ziemniaczanym, doprawiając solą i pieprzem. Ciasto następnie wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy koła, do których środka nakładamy farsz i zaciskamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnią. Gotowe pierogi serwujemy z podsmażonym boczkiem i cebulą.