Śniadanie jest rzecz jasna najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego warto zadbać o to, aby było jak najsmaczniejsze i jak najbardziej pożywne. Jedna z propozycji gwarantuje obie te korzyści.
W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się pancake cereal, czyli małe placuszki. Ich zaletą jest to, że można je podawać z ulubionymi dodatkami, zaś dzięki swojej puszystości zapewniają energię na cały dzień.
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g cukru waniliowego
1 jajko
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i miksujemy. Po uzyskaniu jednolitej masy przelewamy ją do plastikowej butelki, a w korku robimy małą dziurkę przy pomocy noża lub innego ostrego przedmiotu.
Następnie smarujemy patelnię odrobiną tłuszczu i nagrzewamy ją na średnim ogniu. Ciasto wyciskamy z butelki, aby uzyskać kształt małych naleśników i smażymy je z obu stron. Placuszki podajemy z dodatkiem syropu klonowego lub bitej śmietany.