Masło ze śmietany to genialna alternatywa tego klasycznego, które można kupić w sklepie. Trzeba przyznać, że smak domowego masła jest o wiele lepszy – bardziej maślany, a w dodatku możemy dodać np. czosnek – wtedy otrzymamy smaczne, czosnkowe masło. Jak je zrobić? Poznaj prosty i najlepszy sposób!
Domowe masło najbardziej przypomina nam naturę i tradycję, a obłędnie śmietankowy smak idealnie komponuje się ze świeżo upieczoną i jeszcze ciepłą kromką chrupiącego chleba. Możesz je zrobić samodzielnie – nie potrzeba dużego ani małego doświadczenia, bo z pewnością udaje się każdemu.
Wystarczy tylko śmietana (30-36%), sól i mikser. Tak pysznego masła nie kupisz w żadnym sklepie.
Jak zrobić domowe masło ze śmietany?
Czasami zdarza się, że w lodówce brakuje nam masła, ale mamy śmietanę 30% lub 36%. Wtedy genialnym rozwiązaniem będzie domowe, własne masło na kanapki. Zrobisz je w 10 minut!
Domowe masło – przepis
Składniki:
» 500g śmietany 30-36%
» odrobina soli
Przygotowanie:
Wlej śmietanę do naczynia i dodaj trochę soli, następnie ubijaj ją mikserem na najwyższych obrotach, do czasu aż całość się zważy. Kiedy zaczną pojawiać się grudki masła, zmniejsz obroty na niskie i ubijaj.
⊗ Śmietana przechodzi kolejno trzy fazy: płynna, bita śmietana i rzadki płyn – maślanka – z oddzielonymi grudkami żółtego tłuszczu, czyli masła.
Całość przelej do miski z sitkiem i odcedź maślankę. Uformuj z masła dowolny kształt, a następnie włóż do miski z zimną wodą. Zmieniaj wodę kilka razy, aż będzie czysta.
Wypłukanie maślanki to ważny element, jeśli nie zrobimy tego w dokładny sposób, to wpłynie to na cały smak masła.
Tak przygotowane masło przełóż do maselnicy lub pojemnika. Przechowuj w lodówce około 10 dni.