Pieczenie ciasta dla wielu osób wydaje się dość trudne i czasochłonne. Są jednak przepisy, dzięki którym nie dość, że w mgnieniu oka przygotujemy wypiek, to w dodatku zachwycimy smakiem domowników lub gości.
Pieczenie ciasta wcale nie musi się wiązać z koniecznością spędzania wielu godzin w kuchni i wykorzystania dużej liczby składników. Poniższa propozycja przepisu na ciasto wymaga użycia zaledwie trzech składników i poświęcenia odrobiny czasu.
Składniki:
3 jajka
120 gramów białej czekolady
120 gramów serka śmietankowego
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka wstawiamy do lodówki. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i wrzucamy do miski do kąpieli wodnej. Rozpuszczamy, aż będzie całkowicie płynna. Po ostudzeniu dodajemy do niej żółtka oraz serek, a następnie miksujemy na gładką masę.
Następnie ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną masę, po czym przelewamy je do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, a gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Pieczemy przez 15 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, po czym ponownie pieczemy przez kwadrans. Po tym czasie studzimy ciasto w piekarniku. Na koniec możemy je posypać cukrem pudrem i dodać świeże owoce.