Im bliżej świąt Wielkanocnych, tym częściej sięgamy po ciekawe przepisy na pyszne wypieki i inne potrawy. Już teraz warto zapoznać się z recepturą na upieczenie pysznego i soczystego makowca.
Makowiec niewątpliwie jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań na świątecznych stołach w Polsce. Dodatkowo można je wzbogacić o wybrane składniki, co jeszcze bardziej poprawia odczucia smakowe. Poniższy przepis jest jedną z takich propozycji.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
180 ml mleka
150 g masła
6 żółtek
21 g drożdży
5 łyżek cukru
Masa makowa:
500 g maku
170 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
50 g skórki pomarańczowej
6 białek
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
migdały
orzechy
Sposób przygotowania:
Pogrzewamy mleko do letniej temperatury. Drożdże następnie mieszamy z mąką, dodajemy żółtka, cukier, mleko, masło i wygniatamy na ciasto. Wyrobione odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Masę makową przygotowujemy od zalania maku wrzątkiem i odstawiena do ostudzenia. Następnie mielimy go dwa razy przez maszynkę. Potem ubijamy na sztywno białka i dodajemy wszystko do maku, po czym dokładnie wszystko mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, masę makową również. Kawałki ciast wałkujemy na prostokąt o grubości 3 cm i wykładamy na nie część masy i zwijamy w rulon. Pozostałe części również tak zawijamy. Wszystko wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach.
Cukier puder trzemy na gładko z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Dodajemy do niego bakalie i na koniec polewamy na ostudzone makowce.