Kiedy solić ziemniaki? Przed czy po włożeniu ziemniaków? A może podczas gotowania? Te pytania często zadajemy sami sobie. Wiele osób nie wie, w jaki sposób ugotować i kiedy posolić ziemniaki, aby miały niezwykły smak. Moment solenia to kluczowa kwestia – dzięki temu ziemniaki będą zachwycały smakiem. Jednak większość osób popełnia katastrofalny błąd, który zupełnie przekreśla ten efekt. Sprawdź, czy solisz ziemniaki w odpowiednim momencie!
Ziemniaki to najbardziej znane i zjadane przez Polaków warzywo. Można przygotowywać je na wiele sposobów – puree, smażone, pieczone lub gotowane. Te ostatnie są najpopularniejszą formą obróbki termicznej, bo jest najszybsza i najwygodniejsza.
Ale każdy jednak wie, że rozgotowane lub zbyt mocno/słabo posolone ziemniaki nie są niczym zachwycającym dla naszych podniebień. Warto wiedzieć, w którym momencie powinniśmy dodać sól – to kluczowa kwestia, od której zależy cały końcowy smak i ich aromat.
Jednak większość osób popełnia katastrofalny błąd podczas momentu solenia – przez to ziemniaki wychodzą bez wyrazu i dobrego smaku. Sprawdź, czy Ty też popełniasz ten błąd!
Kiedy solić ziemniaki? Wiele osób popełnia ten błąd
Błędem, który popełnia prawie każdy z nas to dodanie soli w połowie gotowania lub pod koniec. To przynosi niestety katastrofalne efekty smakowe. Bardzo istotna jest też ilość soli, jaką wrzucamy do wody. Niestety wiele osób ma tendencję do używania tej materii w zbyt dużych ilościach.
Kiedy powinno się solić ziemniaki?
Podczas gotowania ziemniaków na obiad powinno się dodać sól jeszcze przed włożeniem ich do garnka. To znaczy, że najpierw wlewa się wodę, potem sól, która powinna w całości rozpuścić się w gotującej wodzie. Wtedy możemy dodać ziemniaki. Ten proces sprawi, że będą one mogły przejść smakiem w czasie gotowania.
Na 3 litry wody powinno się dodać około 2 łyżeczki soli. Wtedy w takiej ilości wody, możesz ugotować kilogram ziemniaków. Garnek oraz pokrywka również ma znaczenie.
Garnek nie może być za mały, bo taka ilość ziemniaków z wodą musi mieć dużą przestrzeń. Niezbędna jest też pokrywka, bo dzięki niej nasze ziemniaki ugotują się o wiele szybciej niż bez niej. W dodatku, zatrzymają w sobie więcej wartości odżywczych i smaku.
Przepis na pyszne i aromatyczne ziemniaki z piekarnika, które zachwycają smakiem!