Niepowtarzalne walory smakowe i podbicie aromatu innych potraw – oto główne walory chrzanu, który bardzo często podawany jest do mięs. Mało kto jednak wie, jak łatwo jest go przygotować w domowych warunkach.
Smakowity, wyrazisty chrzan dla wielu osób jest niezbędnym elementem mięsnych potraw. Jego tarcie nie jest ani łatwe, ani przyjemne. Jest jednak jeden sposób na to, aby przygotować go znacznie szybciej i łatwiej.
Składniki:
450 g korzenia chrzanu
duża cytryna
5 g cukru
odrobina soli
woda
Sposób przygotowania:
Chrzan obieramy i wkładamy do miski z zimną wodą. Po 40 minutach wrzucamy go do maszyny do mielenia mięsa z założoną końcówką o najdrobniejszych oczkach.
Do maszynki jednocześnie wlewamy sok z połowy cytryny. Pod otworem ustawiamy miskę i mielimy. Na koniec dodajemy pozostały sok z cytryny, doprawiamy solą i cukrem i podajemy.