Osoby, które nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast, a najdzie je na nie duża ochota, mogą postawić na łatwe i szybkie przepisy. Jednym z nich jest receptura na pyszne kruche ciasto z dodatkiem dżemu.
Krótki czas przygotowania i duża łatwość w przygotowaniu – takie przepisy na ciasto są pożądane przez wiele osób. Poniższa propozycja jest jedną z tych, z którą poradzą sobie nawet najmniej doświadczeni w kuchni.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej,
300 g zimnego masła,
2 średnie jajka,
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki cukru,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
opakowanie cukru waniliowego,
słoik ulubionego gęstego dżemu lub marmolady
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, pokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie mieszamy, aby powstały zlepione grudki. Dalej wbijamy jajka, dosypujemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, a także dodajemy jogurt naturalny. Ciasto gnieciemy w kulę i dzieli na dwie części, po czym wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie jedną kulę wyklejamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nią dżem i rozsmarowujemy na całej powierzchni. Drugą kulę ścieramy na tarce o największych oczkach i rozsypujemy na dżem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.