Wiele osób wielbiących sernik jest zdania, że powinien on być wilgotny, a jednocześnie puszysty jak chmurka. Aby osiągnąć taki efekt, warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach.
Sernik dla wielu amatorów, ale i nawet profesjonalistów niekiedy jest sporym wyzwaniem. Aby wyszedł pyszny i wysoki, trzeba sporych umiejętności. Poniższy przepis udowadnia jednak, że poradzi sobie z tym każdy.
Składniki:
200 gram margaryny
4 żółtka jaj – białek nie wyrzucamy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
50 gram cukru
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
200 ml oleju
3 budynie śmietankowe
375 ml mleka
1 cukier waniliowy
6 żółtek – białek także nie wyrzucamy
białka z wszystkich jaj
1,5 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu miksujemy ze sobą i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Dalej zabieramy się za masę serową. Ucieramy żółtka z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do nich ser, mąkę, budynie, olej i mleko. Białka z kolei ubijamy na sztywną pianę w drugiej misce. Stopniowo dodajemy do nich cukier, aby piana zbyt szybko nie opadła.
Pianę następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut. Po upieczniu zostawiamy go w piekarniku na pewien czas, aby nie opadł.