Święta wielkanocne są okresem, podczas którego na stołach pojawia się mnóstwo pyszności. Jedną z nich jest babka drożdżowa, której wersja przygotowana przez Magdę Gessler dosłownie zachwyca.
Sekret przepisu przygotowanego przez popularną restauratorkę leży w idealnie połączonych składnikach. Poniższy przepis udowadnia, że upieczenie tej babki nie jest wcale trudną sztuką.
Składniki:
500 ml mleka
dwie szklanki mąki pszennej
100 g masła
trzy duże jajka
40 dag świeżych drożdży
100 g cukru i dwie łyżeczki cukru waniliowego
sok z jednej cytryny
szczypta soli
szklanka bakalii
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i czekamy kilka minut. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą, do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy resztę mąki, sok z cytryny i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Dalej dodajemy rozpuszczone masło i bakalie. Wyrabiamy aż do uzyskania łatwo odchodzącego od dłoni ciasta, po czym przekładamy je do wysmarowanej masłem formy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętność, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu oblewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.