Pieczenie wypieków jest dla niektórych osób sporym wyzwaniem, zwłaszcza, jeśli chcemy uzyskać efekt niczym z piekarni. Poniższy przepis na kruche rogaliki pokazuje, że sztuka ta wcale nie musi być trudna.
Drożdżowe rogaliki są bardzo ciekawą opcją na różnego rodzaju przyjęcia czy spotkania rodzinne, ale także tradycyjną przekąskę. Poniższa propozycja na kruchy wypiek jest doskonałą okazją do przygotowania pysznego jedzenia.
Składniki na 32 sztuki:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła (lub margaryny)
40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
2 jajka (rozmiar M)
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
szczypta soli
Nadzienie:
marmolada lub gęste powidła
Dodatkowo:
1 jajko
cukier
Sposób przygotowania:
Śmietanę lub jogurt przekładamy do miski i wstawiamy ją do gorącej wody, po czym dokładnie mieszamy śmietanę. Następnie dodajemy cukier i pokruszone, świeże drożdże. Całość bardzo dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Do drugiej miski wrzucamy mąkę, sól, jajka, kawałki masła i wyrośnięty zaczyn.
Zaczynamy wyrabianie ciasta, które powinno być gładkie i jednolite. Masę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, które wałkujemy na blacie posypanym mąką do grubości około 3mm. Dzielimy je na osiem równych trójkątów. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy od podstawy do jego wierzchołka. Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod rogalik,
Przygotowane rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy je i odstawiamy na 20 minut. Rozbitym jajkiem smarujemy wyrośnięte rogaliki i wstawiamy je na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.