Cebula piecze w oczy najczęściej podczas krojenia jej do obiadu. Jest niezbędnym składnikiem wielu sosów i dań mięsnych nadając im smaku. Niestety, okazuje się, że krojenie cebuli jest najbardziej nielubianą czynnością podczas przygotowywania obiadu, a wszystko to przez substancję drażniącą, którą zawiera w sobie to warzywo. Ale jest jeden sposób, który sprawia, że podczas siekania cebuli nasze oczy nie będą łzawić i szczypać. Sprawdźcie jaki!
Pieczenie i łzawienie oczu to naturalny objaw przy krojeniu cebuli. Przez to niechętnie przystępujemy do tej czynności, dlatego szukamy sposobów, które zniwelują intensywny zapach cebuli.
Pewnie wiele osób słyszało o umieszczaniu cebuli do zimnej wody czy oddychanie ustami. Ale czy słyszeliście o jej podmrażaniu? Jeśli nie, to koniecznie zastosujcie tę metodę, a siekanie cebuli nie będzie uciążliwe!
Dlaczego cebula piecze w oczy i powoduje łzawienie?
Cebula zawiera substancję drażniącą – aliacynę, która działa podobnie jak gaz łzawiący. Podczas krojenia wytwarzają się opary, które podrażniają śluzówkę nosa i oczu. Niektóre cebule mają w sobie o wiele więcej substancji drażniącej, dlatego bardziej pieką i łzawią nasze oczy.
Cebula piecze w oczy podczas krojenia? Zastosuj ten jeden prosty sposób!
Już nie musisz wylewać łez i denerwować, że pieką Cię oczy, bo jest na to jeden najlepszy sposób, najbardziej skuteczny i w dodatku prosty.
Wystarczy, że przed zamierzonym krojeniem umyjesz cebulę w zimnej wodzie i włożysz ją na 10-15 minut do zamrażarki. Temperatura w zamrażarce zneutralizuje działanie wydzielanych oparów substancji drażniącej. Dzięki niskiej temperaturze opary nie będą drażnić śluzówki oczu i nosa.
Większość osób myje cebulę w lodowatej wodzie, ale żeby to w pełni zadziałało, to byłoby trzeba pokroić ją pod strumieniem zimnej wodyą. To jest jednak trudne do wykonania, a wręcz niemożliwe, dlatego umieszczenie jej w zamrażarce jest najskuteczniejszym i zarazem najprostszym sposobem.
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, to wypróbuj przepisu na kurczaka w sosie cebulowym. Zrobisz go w 30 minut!