Jeśli nie mamy czasu na pieczenie deserów, szarlotka jest doskonałym sposobem na zachwycenie domowników czy gości. Jej główną zaletą jest fakt, że do jej przygotowania nie jest potrzebny piekarnik.
Ciasto bez konieczności pieczenia jest atrakcyjną alternatywą dla pozostałych wypieków, które potrzebują kilkudziesięciu minut w piecu. Poniższy przepis na szarlotkę zachywca smakiem, ale także łatwością wykonania.
Składniki:
130 gramów herbatników lub biszkoptów
10 jabłek
pół cytryny
4 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
420 gramów śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
80 ml gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
40 gramów migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy jabłka pod bieżącą wodą, obieramy je i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach, po czym skrapiamy sokiem z połowy cytryny i wrzucamy na patelnię. Następnie ją rozgrzewamy, dodajemy cukier i galaretki. Smażymy, aż większość płynu odparuje. Następnie używamy patelnie do prażenia migdałów.
Kolejny krok to wyłożenie blachy do pieczenia folią spożywczą. Na dnie wykładamy pół herbatników lub biszkoptów i wylewamy na nie mus jabłkowy. Na wierzch kładziemy kolejną warstwę ciastek. Blachę wkładamy do lodówki, a w międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, śmietanę ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do niej cukier puder i żelatynę. Przelewamy ją na drugą warstwę ciastek, obsypujemy prażonymi migdałami i odkładamy na noc do lodówki.