Kotlety przygotowywane z jajek są znakomitym pomysłem na pyszny i pożywny obiad. Szczególnie wpadną one w gusta osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie i chcą przyrządzić cały posiłek w jak najkrótszym czasie.
Wiele osób pamięta kotlety jajeczne z czasów dzieciństwa. Historia tego dania zapoczątkowana została wiele lat temu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przenieść ją na obecne czasy i zachwycić wszystkich domowników.
Składniki:
6 średnich jaj ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
2 płaskie łyżki bułki tartej
posiekany szczypiorek
po pół łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Wstawiamy sześć jajek do wrzątku i gotujemy je na twardo. Po wyjęciu z wody dokładnie je obieramy i umieszczamy w misce. Dodajemy do nich jedno surowe jajko, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy i forujemy małe kotleciki. Następnie wsypujemy bułkę tartą do okrągłego naczynia i obtaczamy w niej kotlety.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i czekamy aż się nagrzeje. Kotleciki smażymy dokładnie z obu stron przez około cztery minuty. Po tym czasie je wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.