Bardzo trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez obecności majonezu. Dodawany jest przede wszystkim do jajek, ale także do wielu innych potraw. Jak się okazuje, przyrządzenie domowej wersji jest bardzo łatwe.
Domowy majonez ma dwie zasadnicze zalety – jest bardzo dobry w smaku, a przede wszystkim zdrowy. Wszystko za sprawą braku polepszaczy i innych szkodliwych składników. Poniższy przepis to udowadnia.
Składniki:
2 żółtka jajek
1,5 szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy przy użyciu miksera lub ręcznego blendera. Po uzyskaniu jednolitej masy przekładamy ją do słoika z dobrym zamknięciem. Gotowy majonez przechowujemy w lodówce.