Czosnek jest jednym ze składników wielu potraw w polskiej kuchni. Jednym z przykładów jest kremowa zupa, w której jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale jej aromat sprawi, że wszyscy domownicy szybko się nią zachwycą.
Wszyscy dokładnie znają zdrowotne właściwości czosnku. Często na jego bazie tworzona są różne syropy czy lekarstwa. Przy jego użyciu można również przyrządzić pyszną zupę krem.
Składniki:
4-5 ziemniaków
1 główka czosnku
1 cebula
½ marchewki
200 ml śmietany kremówki
1 l bulionu (warzywnego lub wołowego)
sól
pieprz
szczypiorek
oliwa z oliwek
ser Edamski
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy i kroimy w małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i podgrzewamy wszystkie warzywa, zaś na koniec dodajemy czosnek. Kiedy zmiękną, dodajemy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 20 minut. Potem dolewamy śmietanę i miksujemy na gładki krem. Na koniec smażymy grzanki z razowego chleba na oliwie z oliwek. Zupę dekorujemy szczypiorkiem, grzankami i tartym serem.