Żelki są przekąską uwielbianą przez dzieci i dorosłych. Okazuje się, że nie musisz już kupować gotowych słodyczy w sklepie, ponieważ wymyślono przepis, dzięki któremu zrobisz je własnoręcznie. Poznaj prostą recepturę.
Kwaśne owocowe żelki są doskonałym pomysłem na niskokaloryczny i wyśmienity deser. Możemy je wykonać w parę minut z kilku przystępnych składników. A najlepsze w całym przepisie jest to, że jesteśmy w stanie stworzyć taki smak, jaki tylko chcemy.
Domowe żelki to wprost idealna propozycja dla osób, które zwracają szczególną uwagę na skład produktów żywnościowych, które jedzą. W przekąsce, którą przygotujemy sami, na pewno nie znajdziemy szkodliwych konserwantów czy syntetycznych barwników. Kolorowe przysmaki możemy bez obaw podawać najmłodszym. Niema co do tego wątpliwości, że domowe żelki będą zdrowszym zamiennikiem innych rodzajów słodyczy. Oto prosty przepis na kolorową przekąskę.
Składniki:
1 łyżeczka cukru
100 ml soku owocowego (dowolny smak)
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżeczek żelatyny w proszku
Sposób przygotowania:
Do garnka przesyp żelatynę, wlej do niej sok owocowy, po czym odstaw do napęcznienia. Gdy żelatyna zwiększy objętość, dodaj cukier i sok z cytryny. Składniki podgrzewaj na małym gazie do chwili, aż powstanie zwarty płyn. Przyrządzoną masę rozlej do niewielkich foremek i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Przechowywanie kwaśnych żelków
Domowe żelki najlepiej trzymać w chłodziarce. W odpowiedniej temperaturze przetrwają nawet 7 dni. Warto schować je do szczelnego pojemnika, aby nie przeszły aromatami innych produktów w lodówce.