Jeśli masz ochotę na solidny zastrzyk minerałów i witamin, to wypróbuj nasz przepis na leczo z cukinią! To prawdziwa skarbnica witamin, która zaspokoi Twoje kubki smakowe i zapewni Ci energię na długo. Przekonaj się, ile wartości ma to pyszne danie, zwłaszcza w okresie wiosennym, gdy pojawia się coraz więcej młodych warzyw.
Leczo z Węgier
Potrawę wymyślono na Węgrzech, jednak tam serwuje się je zupełnie inaczej, niż w Polsce. Węgrzy lubią leczo mocno paprykowe, pomidorowe i dodają do niego też słoninę. Wszystko duszą na patelni, a potem serwują z mięsami. Leczo jest też znane w Czechach, Izraelu oraz w Austrii. Do zrobienia lecza z cukinią potrzebujesz kilku produktów:
Składniki:
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 bakłażan
2 duże cukinie
pomidory z puszki bądź duże świeże pomidory bez skóry
olej
ostra mielona papryka
2 duże kiełbasy
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Warzywa wraz z cebulą pokrój w małą kostkę. Do rondelka wlej trochę oleju i podsmaż na nim cebulę do zarumienienia. Potem dodaj bakłażana i cukinię. Składniki duś do czasu, aż zmiękną. Pokrój w kostkę paprykę, a potem tak samo postąp z kiełbasą. Obydwa produkty przesyp do rondelka, przemieszaj i duś. Dodaj poszczególne przyprawy (około pół łyżeczki każdej), na końcu zamieszaj. Sparz pomidory, oddziel skórkę, pokrój je w kostkę, po czym dodaj do lecza. Jeżeli używasz pomidorów z puszki, to przelej zawartość puszki do reszty lecza. Całość starannie przemieszaj, spróbuj, a w razie potrzeby dopraw. Duś potrawę na średnim gazie pod przykrywką, aż jarzyny zmiękną. Gotowe leczo podawaj jeszcze ciepłe. Świetnie smakuje z ugotowanymi ziemniakami lub kromką chleba. Smacznego.