Wśród wielu rodzajów ciast, jakie pojawiają się w polskich domach, jabłecznik niewątpliwie zajmuje wysokie miejsce pod względem popularności. Poniższy przepis pozwala go przygotować w prosty sposób.
Jabłka są w Polsce bardzo popularnymi owocami, podobnie jak przyrządzane na ich bazie ciasto. Korzystając z poniższego przepisu nie tylko otrzymamy pyszny wypiek, ale także zachwycimy nim wszystkich domowników.
Składniki:
50 dag maki
2 łyżki masła
szklanka mleka
1/2 szklanki świeżej śmietanki
3 dag drożdży
3 żółtka
2 jajka
4 jabłka
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w mleku. Następnie na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, robimy w niej wgłębienie i wlewamy drożdże, po dodajemy żółtka, sól i cukier puder. Mieszamy i ugniatamy, po czym dodajemy posiekane masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie. Przekładamy je do miski i przykrywamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Placek następnie rozwałkowujemy, a formę do ciasta smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto posypane 6 łyżkami cukru pudru. Jabłka z kolei obieramy i wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy na plasterki. W misce ubijamy śmietanę z dwoma jajkami. Jajka w formie polewamy masą, a ciasto pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.