Ziemniaki w niezwykle pysznej odsłonie, którą warto wypróbować na obiad czy nawet kolację. Są bardzo chrupiące, miękkie w środku i wyśmienicie pasują jako dodatek do dań mięsnych. Poznaj rewelacyjny przepis!
Chrupiąca panierka i ziemniaki? To połączenie brzmi bardzo smakowicie, a w dodatku przygotujesz te danie błyskawicznie. Danie bazuje na trzech podstawowych składnikach – ziemniaki, cebulka i ser. Idealne na obiad, ich smak jest niesamowity! To też świetna alternatywa dla zwykłych, ugotowanych ziemniaków, które na dłuższą metę mogą się znudzić. Przygotuj te ziemniaki i zaskocz swoich bliskich niezwykłym smakiem i wyglądem!
Ziemniaki w niezwykle pysznej odsłonie – przepis
Składniki:
» 3 ziemniaki
» sól
» koper
» 50 g sera
» papryczka chili
» 2 cebule
Panierka:
» 4 kromki białego chleba
» mąka
» 1 jajko
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój na 4 części. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości i rozgnieć. Koperek drobno posiekaj, a potem wsyp do rozgniecionych ziemniaków. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach, następnie dodaj do ziemniaków. Wsyp przyprawę chili i dokładnie wymieszaj.
Cebulę przekrój na pół i oddziel każdą z warstw, tak jak jest pokazane na obrazku.
Do każdej z warstw cebuli włóż masę ziemniaczaną i przygotuj panierkę.
Chleb pokrój na bardzo małe kawałki, a następnie zmiel w malakserze i podgrzej na suchej patelni. Do miski dodaj jajko i roztrzep je, a mąkę wysyp na talerz. Obtaczaj ziemniaki w cebuli w mące, jajku i bułce, a potem smaż na głębokim i rozgrzanym oleju. I gotowe, smacznego!