Naleśniki z serem są idealną propozycją na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Ich przygotowanie nie jest trudne i długotrwałe, a dzięki poniższemu przepisowi dodatkowo zachwycimy wszystkich domowników.
Naleśniki podawane z farszem przygotowanym na bazie sera są jednymi z ulubionych przez wiele osób. Decydując się na poniższy przepis możemy być pewni wybitnego smaku!
Składniki na masę serową:
400 g twarogu
łyżka kwaśnej śmietany
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Składniki na ciasto:
3 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki pszennej
szczypta soli
łyżka cukru
szklanka wody gazowanej
50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Cały twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder oraz kwaśną śmietankę, po czym dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodatkowo możemy dosypać rodzynki.
Do miski przekładamy mleko, mąkę, sól i cukier i mieszamy. Do masy dodajemy jajka i ponownie dokładnie mieszamy. Do powstałego ciasta wlewamy szklankę wody i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie smarujemy patelnię małą ilością oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy je po całej patelni. Po zarumienieniu się spodu odwracamy naleśnik na drugą stronę i zdejmujemy.