Mini serniczki Oreo to deser, który pokocha każdy, a zwłaszcza smakosze ciasteczek Oreo. Są obłędnie pyszne, a w dodatku przepięknie prezentują się na talerzu, a jeszcze szybciej z niego znikają! Poznaj rewelacyjny przepis.
Poznaj wyśmienity przepis na mini serniczki o smaku Oreo. Przygotowuje się je błyskawicznie i nie wymagają wielu składników. Ciasteczkowy spód i masa serowa to genialne połączenia smaków, którym trudno się oprzeć. Ich wygląd sprawia, że dosłownie można zjeść je oczami. Każdy z nas choć raz w życiu próbował popularnych ciasteczek Oreo, ale czy jedliście je w połączeniu z sernikiem? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować – oto przepis!
Mini serniczki Oreo – przepyszne i błyskawiczne. Przepis
Składniki:
Spód:
» 23 szt. ciasteczek Oreo
» 60 g roztopionego masła
Masa serowa Oreo:
» 400 g twarogu lub serka śmietankowego
» 200 ml śmietanki kremówki (temperatura pokojowa)
» 1/2 szklanki cukru
» 1 łyżka mąki uniwersalnej
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
» 2 jajka (temperatura pokojowa)
» 8 szt. ciasteczek Oreo
Wierzch ciasteczek:
» 180 g ciemnej czekolady
» 200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Wszystkie ciasteczka rozdziel i odłóż ich kremowy środek do miseczki. Przygotuj spód – 23 ciasteczka włóż do malaksera i zmiel, następnie przełóż do miski i dodaj rozpuszczone masło. Całość wymieszaj dokładnie, a potem rozłóż porcjami do papierowych foremek na babeczki. Ugnieć lekko łyżką, by spód był równomierny.
Do miski dodaj serek śmietankowy lub 3-krotnie mielony twaróg, dolej śmietankę kremówkę, cukier, następnie zmiksuj mikserem na najniższych obrotach przez 2-3 minuty. Wsyp skrobię ziemniaczaną, mąkę i ponownie zmiksuj przez chwilę. Do masy dodaj jajka i wymieszaj drewnianą łyżką, nie miksuj. Pozostałe 8 ciasteczek zmiksuj w malakserze i dodaj do masy serowej, a potem wymieszaj.
Masę wlej do foremek z ciasteczkowym spodem i włóż do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzej do 160 stopni z funkcją góra-dół i włóż serniczki do piekarnika na 20 minut. Przygotuj polewę czekoladową. Śmietankę wlej do garnka i zagotuj ją, ale nie doprowadź do jej wykipienia. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i wsyp czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a po upieczeniu polej ją na wierzch serniczków i gotowe! Smacznego!