Kotlety schabowe są niewątpliwie jednym z kultowych dań polskiej kuchni. Można je podawać w kilku różnych wersjach. Mięso przygotowane w majonezie jest nowatorskim, bardzo ciekawym pomysłem.
Kotlet schabowy i majonez jako dwa oddzielne produkty zachwycają wielu z nas. Ale co w sytuacji, gdy je połączymy? Poniższy, ciekawy przepis pozwala urozmaicić każdy obiad.
Składniki:
500 gramów schabu
2 jajka
4 łyżki majonezu
sól i pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso dzielimy na cztery równe kotlety i rozbijamy je tłuczkiem do grubości około 1 cm. Każdy z kotletów smarujemy majonezem tak, aby był rozprowadzony na całej jego powierzchni.
W następnym kroku wbijamy jajka do miski i roztrzepujemy je z dodatkiem soli, a mięso doprawiamy pieprzem. Każdy kawałek schabu moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.