Pyszny tatar ma wielu miłośników w całej Polsce. Jego mięsna wersja całkowicie zasłużenie podbija serca wielu osób. Okazuje się jednak, że propozycja bezmięsnego tatara jest równie ciekawa.
Tatar jest tym rodzajem potrawy, który dość często pojawia się na polskich stołach. Jego tradycyjna odsłona składa się głównie z mięsa, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w sposób bezmięsny.
Składniki:
275 g roślinnego mięsa mielonego (dobrze sprawdza się to marki Next Level)
30 g koncentratu pomidorowego
30 ml soku z buraka
15 g musztardy francuskiej
10 g kaparów
4 grzyby marynowane
2 ogórki kiszone
szalotka
odrobina soli i pieprzu
oliwa
Wegańskie żółtko:
30 g wegańskiego majonezu
2 g kurkumy
Sposób przygotowania:
Zamiennik mięsa mielonego podsmażamy na oliwie, następnie rozdrabniamy go łyżeczką i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sok z buraka. Całość mieszamy, a po kilku minutach odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy 15 ml oliwy, musztardę, sól i pieprz. Można również dodać wędzoną paprykę. Ponownie mieszamy.
Tatar układamy na talerzu, obok kładziemy pokrojoną szalotkę i ogórki kiszone, a także posiekane kapary i grzyby. Żółtko przygotowujemy poprzez wymieszanie majonezu i kurkumy. Na koniec kładziemy je na górę tatara.