Ciasto szyfonowe jest niezwykle puszyste, a zarazem przepyszne w smaku. Lepsze od tradycyjnej babki piaskowej, która wymaga większego wkładu czasu. Jest aromatyczne, bo ma delikatny, cytrynowy posmak. Warto go spróbować, bo z pewnością zaskoczy Cię swoim smakiem. Poznaj przepis!
To ciasto zaskoczy każdego swoim aromatycznym smakiem, niezwykłą lekkością i puszystością. Idealne do kawy lub herbaty po obiedzie i nie tylko, bo sprawdzi się też na każdą okazję. Delikatna nuta cytryny sprawia, że podczas pieczenia ciasta, w mieszkaniu unosi się fantastyczny zapach. Kiedy spróbujesz tego ciasta, z pewnością je pokochasz i będziesz zaskoczony jego niesamowicie puszystym wnętrzem. Dosłownie rozpływa się w ustach!
Ciasto szyfonowe – puszyste, wilgotne i aromatyczne. Przepis
Składniki:
» 3 żółtka
» szczypta soli
» 30 g cukru
» 30 ml wody
» 2 łyżki soku z cytryny + odrobina skórki z cytryny
» 30 ml oleju
» 2 krople aromatu waniliowego
» 50 g mąki
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» 3 białka jaj + 50 g cukru
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj najpierw trzepaczką, a potem dodaj cukier i zmiksuj na najniższych obrotach, tylko do momentu spienienia. Dolej do masy wodę oraz olej i wymieszaj, nie miksuj. Skórkę z cytryny zetrzyj i dodaj odrobinę do masy, a potem dolej sok z cytryny i aromat waniliowy – zmiksuj przez chwilę, aż masa znów się spieni.
Do masy wsyp mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie dodawaj partiami (podziel na 3) cukier i miksuj na najwyższych obrotach. Dodaj pianę z białek do masy z żółtek i wymieszaj bardzo powolnymi ruchami.
Do okrągłej blaszki (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wlej przygotowaną masę oraz piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem kiedy ciasto lekko przestygnie. I gotowe, smacznego!