Kluski leniwe niewątpliwie stanowią jeden z przyjemniejszych powrotów do dziecieństwa. Ich smak sprawia, że każdy jest ich wielbicielem. Poniższy przepis w zupełności to udowadnia.
Kluski leniwe podawane na słodko są nie lada gratką dla wszystkich – młodych, jak i starszych. Przygotowując je według poniższego przepisu możemy mieć pewność, że zachwycimy wszystkim domowników.
Składniki:
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli
500 gramów twarogu tłustego
1 jajko
Sposób przygotowania:
Twaróg przekładamy do miski i wrzucamy jajko oraz posypujemy solą. Całość dokładnie mieszamy i ubijamy, np. przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Następnie wysypujemy dwie łyżki stołowe mąki na stolnicę i wykładamy zmieszamy z jajkiem i solą twaróg. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy mąką pszenną i ziemniaczaną.
Ciasto formujemy na kulę, którą dzielimy na cztery części. Formujemy z nich podłużne wałki, lekko spłaszczamy je od góry i kroimy na proste lub ukośne kawałki. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez 1-2 minuty i wyjmujemy, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.