Konieczność wykluczenia z diety glutenu sprawia, że wiele osób poszukuje przepisów, które wykluczają ten składnik. Propozycją są naleśniki, których smak nie odstaje od tradycyjnych.
Bezglutenowe naleśniki są nie lada gratką dla osób nie mogących spożywać tego składnika. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie róznych wersji – wytrawnej i na słodko.
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
100 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
250 ml mleka jaglanego
1 łyżka oleju np. z winogron
1 łyżka siemienia lnianego a do tego 3 łyżki gorącej wody
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
do smażenia do wyboru: olej lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
Kaszę prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy ją w młynku, aby uzyskać konsystencję mąki. Jaglankę wsypujemy do miski i dodajemy tapiokę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce siemię lnane zalewamy gorącą wodą i czekamy, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy je do pozostałych składników, dolewamy mleko i resztę płynnych składników, po czym miksujemy na gładką masę.
Z przygotowanej masy smażymy naleśniki w taki sam sposób, jak każde naleśniki. Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem lub masłem wylewamy ciasto i smażymy do uzyskania pożądanej jakości.