Pierogi z czereśniami są idealną propozycją na pyszny i pożywny obiad na nadchodzące letnie miesiące. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a korzyści smakowe wprost znakomite!
Pierogi są kwintesencją polskiej kuchni. Zazwyczaj podawane są z kapustą i grzybami, jednak letnia wersja z czereśniami, na które sezon powoli się zbliża z pewnością wszystkich zachwyci!
Składniki:
około pół kg czereśni
starta skórka z 1/3 cytryny
cynamon
2 łyżki cukru
ciasto na pierogi: 350 g mąki pszennej, jajko, sól, 125 ml wody
Sposób przygotowania:
Czereśnie myjemy, suszymy, usuwamy szypułki, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Układamy je w miseczce, posypujemy cukrem, cynamonem i skórką z cytryny i odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.
Mąkę przesiewamy i łączymy z jajkiem, wodą i solą. Wałkujemy i wycinamy kółka szklanką. Do środka wkładamy 1-2 czereśnie odsączone z soku i sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez 3 minuty.