Włoska bruschetta to chrupiąca grzanka z dodatkami, która sprawdzi się zarówno jako dodatek do deski serów, jak również propozycja na śniadanie czy kolację. Jej wykonanie jest bardzo łatwe!
Bruschetta jest jednym z ulubionych pomysłów Włochów na dodatek do posiłku. Chrupiąca grzanka stanowi idealną bazę do innych składników. Bez problemu można ją przygotować we własnym domu!
Składniki:
3 duże pomidory
pół dużej bagietki lub kilka kromek chleba/ bułek
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
świeża bazylia
mozzarella lub inny ser do roztopienia
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). W międzyczasie kroimy bagietkę na równe części i smarujemy je oliwą. Czosnek obieramy, kroimy na pół i przejeżdżamy nim kilka razy po kawałkach bagietki. Pomidory z kolei sparzamy i obieramy ze skórki, a potem kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pomidorami, ziołami prowansalskimi i opcjonalnie innymi przyprawamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kawałki bagietki. Pomidorową masę układamy na bagietkach, a na górę ścieramy ser. Pieczemy przez 5-8 minut, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia zarumienienia.