Połączenie czekolady i bananów jest jednym z najlepszych możliwych rozwiązań na pyszny deser. Poniższa propozycja tarty na bazie tych składników w zupełności to potwierdza.
Każdy wielbiciel ciasta z całą pewnością docenia walory smakowe, jakie zapewnia połączenie bananów i czekolady. Poniższy przepis pozwala uzyskać taki efekt szybko i sprawnie!
Składniki:
¾ kostki masła – 200 g
¾ szklanki cukru pudru
300 g mąki
sól
3 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady
jedna szklanka słodkiej śmietanki 30%
4 banany
ulubione składniki do dekoracji: lody waniliowe, bita śmietana, cynamon, kakao, owoce sezonowe, starta kostka czekolady, orzechy laskowe, płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem pudrem, po czym ucieramy przez kilka minut. Potem dodajemy mąkę i sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem wykładamy nim formę do tarty i delikatnie formujemy boki. Ciasto dziurkujemy widelcem i znowu chowamy do lodówki na pół godziny.
Kostki czekolady rozpuszczamy w 4 łyżkach wody na małym ogniu. Stopniowo dodajemy śmietanę i łączymy wszystko w jednolity krem. Banany kroimy w plasterki. Po wyjęciu formy z lodówki, układamy banany i zalewamy kremem. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.