Metrowiec to ciasto zwane inaczej też szachownicą. Kojarzy się wielu osobom z dzieciństwem, a zwłaszcza wtedy, kiedy to mama lub babcia najczęściej je przygotowywały. Jest bardzo smaczne i z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Oto przepis!
Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, ale trochę czasochłonne, ze względu na jego charakterystyczny wygląd. Warto go jednak spróbować, bo jest niezwykle pyszny. Poznaj najlepszy i sprawdzony przepis na metrowca – szachownicę.
Metrowiec – obłędny w smaku. Przepis
Składniki:
Ciasto jasne:
» 3 jajka
» 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
» 2\3 szklanki cukru
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 75 ml oleju
» 75 ml wody
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
» 3 jajka
» 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (- 2 łyżki)
» 2 łyżki kakao
» 2/3 szklanki cukru
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 75 ml oleju
» 75 ml wody
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
» 2 szklanki mleka
» 4 żółtka
» 2 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej
» 80 g cukru
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 250 g masła
Polewa czekoladowa:
» 150 g masła
» 75 g kakao
» 180 g cukru pudru
» 5- 6 łyżek mleka
Przygotowanie:
Ciasto jasne: Żółtka oddziel od białek, następnie ubij mikserem na najwyższych obrotach białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy cały czas miksując. Dodaj żółtka, a potem wlej olej oraz wodę – całość krótko zmiksuj. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsypuj do masy i mieszaj już łyżką lub trzepaczką.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż ciasto na około 40 minut – piecz do suchego patyczka, następnie przygotuj w tym czasie ciasto ciemne. Zrób je tak samo jak ciasto jasne, ale odejmij 2 łyżki mąki, a w to miejsce wsyp kakao. Piecz je w takiej samej temperaturze i tyle samo minut.
Masa budyniowa: 1,5 szklanki wlej do garnka i wsyp cukier i cukier wanilinowy, następnie zagotuj przez chwilę. Pozostałe 50 ml mleka wlej do miseczki, a potem dodaj żółtka i skrobię ziemniaczaną Wymieszaj i od razu wlej do gotującego się mleka. Mieszaj bardzo szybko, by nie powstały grudki. Odstaw do przestudzenia. Miękkie masło ubij na puszystą masę mikserem na średnich obrotach i dodawaj porcjami ostudzony budyń.
Jak złożyć metrowca?
Upieczone ciasto jasne i ciemne pokrój tak, jak chleb – na kromki. Smaruj każdą z nich masą budyniową i przyklejaj do siebie – raz jasna, a raz ciemna na zmianę. Resztę masy wysmaruj na wierzch gotowego ciasta. Zrób polewę czekoladową: do garnka wsyp kakao, cukier, masło oraz mleko, a potem lekko podgrzej. Polej polewę na wierzch ciasta, następnie włóż do lodówki. I gotowe, smacznego!