Deser lub inna słodkość bez konieczności pieczenia to ciekawa alternatywa dla osób, które nie przepadają za tą czynnością. Jednym z pomysłów na taki przysmak są ciasteczka owsiane.
Zdrowa wersja ciasteczek owsianych z dodatkiem masła orzechowego to bez wątpienia jedna z najciekawszych słodkich propozycji. Poniższy przepis pozwoli je przygotować każdemu.
Składniki:
1 ½ szklanki płatków owsianych
⅓ szklanki masła orzechowego
¼ szklanki oleju kokosowego
¼ szklanki mleka
80 g suszonej żurawiny (ok. dwie garści)
⅓ szklanki ksylitolu lub cukru
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe, ksylitol i mleko zagotowujemy na małym ogniu. Potem dodajemy masło orzechowe i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy płatki owsiane, orzeczy i żurawinę i dokładnie mieszamy. Formujemy z masy ciasteczka, przekładamy na wyłożony papieprem do pieczenia pojemnik lub blachę i wstawiamy do lodówki na 20 minut.