Racuchy to prawdziwy smakołyk dla wszystkich wielbicieli słodkich przekąsek. Są idealnie na podwieczorek lub kolację. Dla niektórych osób jest to ukochane danie z dzieciństwa – często robiły je nasze mamy i babcie. Jeżeli chcesz, aby racuszki były bardzo puszyste, dodaj do nich pewien sekretny składnik.
Przyrządzenie racuchów z jabłkami to nie problem, w końcu nie są aż tak czasochłonne, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.
Racuchy puszyste jak nigdy
Aby placki były idealnie puszyste, dodaj do masy trochę proszku budyniowego. Dzięki temu placki po usmażeniu będą nie tylko bardziej puszyste, lecz także delikatne wewnątrz. W proszku budyniowym znajduje się dużo skrobi, a w połączeniu z ciepłem i wilgocią ustabilizuje ona konsystencję racuchów.
Dobrze usmażone placki powinny być także lekko chrupiące. Aby tak się stało, pamiętaj o właściwych proporcjach wszystkich składników. Smaż je powoli na niezbyt wielkim gazie, aby dały radę wyrosnąć na patelni.
Racuchy z budyniem – przepis
Składniki:
1 szklanka mleka
2 jabłka
cynamon
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
2 szklanki mąki
olej
sól
2 łyżki cukru
15 g świeżych drożdży
cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże połącz z łyżką mąki, cukrem oraz szklanką ciepłego mleka, a potem odstaw je na kwadrans. Po tym czasie przelej drożdże do większego naczynia, wsyp resztę mąki, cynamon, sól, proszek budyniowy i całość starannie wymieszaj.
Wbij jajka do wysokiego naczynia, dodaj do nich cukier i całość ubij mikserem. Przelej masę do ciasta i dobrze pomieszaj wszystkie składniki. Masę na racuchy okryj ściereczką i poczekaj 1 godzinę. Pokrój jabłka i przełóż je do wyrośniętej masy. Na patelni rozgrzej olej i wylewaj porcje ciasta. Kiedy racuchy odpowiednio wyrosną, przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, a na końcu oprósz cukrem pudrem.