Parówki są ciekawą propozycją na smaczne i szybkie śniadanie. Są one również podstawą do zrobienia śniadania w postaci parówek w cieście, które świetnie sprawdzą się jako pożywny obiad.
Odpowiedniej jakości parówki potrafią spełniać bardzo dużą rolę w jadłospisie wielu Polaków. Jeśli tylko uda nam się znaleźć odpowiedni rodzaj, warto przygotować je według poniższego przepisu.
Składniki:
5 parówek
5 plasterków dobrego sera
250 g ciasta francuskiego
1 jajko
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy posypanej mąką. Potem odsączamy parówki z zalewy i zawijamy je w plasterek sera pojedynczo. Z ciasta odcinamy pięć kawałków, w które zmieści się nadzienie i zawijamy nim parówki. Delikatnie je również nacinamy.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, kładziemy na blasze i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto można polać keczupem.