REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto lambada - pyszne i błyskawiczne. Poznaj przepis!

Ciasto lambada – pyszne i błyskawiczne. Poznaj przepis!

ciasto lambada
YouTube | Natašine Slastice

Ciasto lambada to ciasto na biszkopcie, przełożone masą pomarańczową i śmietanową. Jest pyszne, szybkie, a w dodatku bardzo lekkie i orzeźwiające. Poznaj przepis i wypróbuj!

REKLAMA

Przedstawiamy przepis na niecodzienne, ale bardzo pyszne ciasto lambada, które przygotujesz w błyskawicznym tempie. Jest orzeźwiające i aromatyczne, dlatego zachwyci każdego smakosza!

Ciasto lambada – zachwyca smakiem! Przepis

Biszkopt:

» 4 jajka

» 1/2 szklanki mąki pszennej

» 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

» 3/4 szklanki cukru

» 1 łyżeczka proszku do pieczenia

» 2 łyżki wody

»Masa pomarańczowa:

» 1 litr soku pomarańczowego z kartonu

» 2 budynie waniliowe

» 1,2 szklanki cukru

Masa śmietanowa:

» 1/2 litra śmietany 30 %

» 1/2 szklanki mleka

» 1 czubata łyżka żelatyny

» 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

» czekolada gorzka lub mleczna

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubij na sztywną pianę, a potem dodawaj porcjami cukier puder. Wrzucaj po jednym żółtku, następnie wsyp przesianą mąkę, a na koniec dodaj proszek do pieczenia. Ciasto przelej do blaszki o wymiarach 24×40 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz biszkopt przez 30 minut.

Masa pomarańczowa:

Do garnka wlej szklankę soku i dodaj budynie, następnie wymieszaj. Pozostałą ilość soku wlej do drugiego garnka, dodaj cukier i całość zagotuj. Gdy się zagotuje, wlej od razu rozrobiony wcześniej budyń. Ciągle mieszaj, aż zgęstnieje i od razu wykładaj budyń na upieczony biszkopt. Odstaw do przestudzenia.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuść w gorącym mleku, a śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną piankę. Dodawaj porcjami cukier puder. Na koniec dodaj żelatynę, następnie wyłóż całość na warstwie masy budyniowej. Wstaw do lodówki, aż ciasto całkowicie stężeje, wtedy posyp wierzch ciasta startą czekoladą.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA