Smoothie można przyrządzać w wielu wersjach smakowych, a dodatkowo przyrządzić w sposób, który zapewni nam dostarczenie zdrowotnych składników odżywczych. Poniższy przepis jest tego przykładem.
Wielką zaletą każdego smoothie jest fakt, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Poniższa propozycja zapewnia dostarczenie wielu przydatnych wartości.
Składniki:
garść jarmużu (ok. 70 g)
1 jabłko (np. granny smith)
sok z ½ cytryny
150 ml wody lub soku jabłkowego
kilka kostek lodu
opcjonalnie 1-2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Jarmuż myjemy, suszymy i odrywamy miękkie liście od twardej łodygi. Umieszczamy w blenderze. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Dorzucamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie syrop klonowy. Miksujemy i stopniowo dodajemy wodę lub sok.