Rosół to zupa, którą raczymy się szczególnie wtedy, gdy łapie nas przeziębienie. Danie jest uznawane za specyfik, który walczy z pierwszymi objawami choroby – wzmacnia, rozgrzewa i odżywia organizm, a gdy dodamy do niej trochę imbiru i soku z cytryny, otrzymamy cudowne remedium na uporczywy ból gardła oraz kaszel. Poniżej zdradzamy recepturę na prostą, rozgrzewającą i pyszną zupę.
Rosół z imbirem i cytryną
Pomimo że sam bulion ma moc rozgrzewającą, warto pogłębić jego właściwości i dodać do niego dwa niesamowite składniki. Cytryna i imbir nie tylko wzmocnią właściwości wywaru, ale także nadadzą wiele nowych cech smakowych i zapachowych.
W imbirze i cytrynie znajduje się solidna dawka witaminy C, która wpływa dodatnio na odporność. Z kolei olejki eteryczne z imbiru i antyoksydanty z cytryny również pomogą zachować dobre zdrowie i samopoczucie.
Rosół z imbirem i cytryną – przepis
Składniki:
1 litr bulionu
1 cytryna
korzeń imbiru
pół łyżeczki kurkumy
opcjonalnie pieprz cayenne
pieprz czarny
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion (drobiowy, wołowy albo jarzynowy). Ustaw naczynie na gazie i zagotuj wywar. Starannie umyj cytrynę, przekrój ją na pół i wyciśnij z niej cały sok. Obierz imbir ze skórki, a potem drobno pokrój. Wrzuć jedną łyżeczkę przyprawy do bulionu, dodaj też czarny pieprz i opcjonalne przyprawy.
Rosół gotuj około 12 minut na niewielkim gazie. Potem zdejmij go z ognia i dodaj trochę kurkumy. Gdy zupa nieznacznie ostygnie, dodaj sok z cytryny oraz świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Danie serwuj na ciepło. Smacznego.