Naleśniki to danie uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Można je jeść w wersji na słodki, np. z dżemem lub owocami, lub też w wersji bardziej obiadowej, sycącej. Dobrą propozycją będą naleśniki z farszem serowym i sosem malinowym. Jakich proporcji poszczególnych składników użyć, by wyszły jak najlepsze? Zapoznaj się z przepisem!
Do przygotowania naleśników potrzebne będą:
2 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki
4 opakowania serka waniliowego (może być Danio)
250 g świeżych malin
cukier
100 ml zimnej wody
1 łyżka mąki z tapioki
Jajka należy ubić ze szczyptą soli, później dodać mleko i wodę. Następnym krokiem jest przesianie mąki i dodanie jej do wcześniejszej masy. Całość należy zmiksować na gładko i smażyć na rozgrzanej patelni.
Każdy naleśnik najpierw trzeba posmarować serkiem. Później można wziąć się za przygotowanie sosu malinowego: owoce trzeba opłukać, przełożyć do rondelka, dodać wody. Wszystko zagotować i dodać do smaku cukier. Później należy rozrobić mąkę w 100 ml zimnej wody i dodać do sosu malinowego. Całość zagotować, cały czas mieszając. Takim sosem można polać naleśniki z serkiem.