Kalafior z masłem i bułka tartą to klasyczny dodatek do obiadu. Kalafior można jednak przygotować w taki sposób, by w upały stanowił samodzielne danie. Taki lekki przysmak posmakuje wszystkim. Zapoznaj się z poniższym przepisem i wypróbuj go!
Składniki:
1-2 ziemniaki
6 różyczek kalafiora
3 średnie pomidory
oliwa z oliwek
Marynata: 2-3 gałązki bazylii, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, sól himalajska, szczypta chili
Najpierw pokrój ziemniaki w plastry, a później razem z różyczkami kalafiora blanszuj je przez 2-3 minuty. Pomidory należy sparzyć wodą, obrać i pokroić. Wydrążony z pomidorów miąższ trzeba dodać do marynaty.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu tego pysznego, lekkiego dania jest wysmarowanie naczynia żaroodpornego oliwą i ułożenie w nim plastrów ziemniaków i różyczek kalafiora. Wszystko trzeba polać marynatą. Na kalafiorze należy położyć jeszcze połówki pomidorów i całość skropić oliwa. Całość należy zapiekać przez około 40–45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.