Ptysie są jednym z tych rodzajów słodyczy, które przede wszystkim kojarzymy z okresem dzieciństwa. Okazuje się, że ich przygotowanie nie jest trudne, co potwierdza poniższy przepis!
Składniki:
1 szklanka mąki z czubem
niecałe 3/4 kostki masła
1 szklanka wody
4 średnie jajka
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka śmietanki kremówki 36 %
6 pełnych łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy szklankę wody i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa się połączy. Garnek stawiamy na gaz o małej mocy i mieszamy przez minutę, po czym odstawiamy do ostudzenia. Masę przekładamy później do miski, dodajemy jajka, po kolei ubijając.
Ciasto ptysiowe wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i zapiekamy w 200 stopniach przez 25 minut. Śmietany wlewamy do miski i ubijamy je mikserem. Kiedy będą sztywne, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.