Ciasto z czereśniami to pyszny deser, którego przygotowanie nie zajmuje nawet 30 minut. Wystarczy tylko kilka prostych składników i pyszne ciasto gotowe! Oto przepis.
Czereśnie to najbardziej smaczne owoce zaraz po truskawkach. Najczęściej jemy je prosto po umyciu, ale można z nich przygotować wyśmienite ciasto. Puszyste, wilgotne i przede wszystkim błyskawiczne w wykonaniu. Poznaj rewelacyjny przepis i wypróbuj tego pysznego wypieku!
Ciasto z czereśniami – wilgotne i puszyste. Rozpływa się w ustach!
Składniki:
4 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka cukru
250 ml oleju
1,5 szklanki mleka
450 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 400 g czereśni
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, dodaj cukier wanilinowy i cukier zwykły, następnie ubij na najwyższych obrotach mikserem na gładką i białą masę.
Zmniejsz obroty miksera na najniższe, a potem wlewaj powoli olej oraz mleko. Odstaw na chwilę. Do miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Dodawaj mąkę partiami do masy jajecznej i mieszaj delikatnie tylko do czasu połączenia się składników.
Czereśnie umyj i pousuwaj pestki oraz ogonki. Przygotuj blaszkę o wymiarach 24cm, a potem wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do foremki, a potem na wierzchu poukładaj czereśnie.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę – do suchego patyczka. Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!