Rolada truskawkowa – szybka i niezwykle smaczna. Idealna w upalne dni!

Rolada truskawkowa

Rolada truskawkowa jest niepowtarzalna w smaku, a w dodatku błyskawiczna w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a zwłaszcza w upalne dni! Oto przepis!

REKLAMA

Truskawki są świetnym dodatkiem do ciast, dlatego dziś prezentujemy obłędny przepis na szybką roladkę. Zrobisz ją w błyskawicznym tempie. Oprócz wyśmienitego smaku, rolada truskawkowa pięknie prezentuje się także na talerzu, dlatego zachwyci każdego smakosza. Poznaj i wypróbuj ten przepis.

Rolada truskawkowa – pyszna i lekka jak chmurka! Przepis

Rolada truskawkowa

Składniki:

Rolada:

» 80 g mąki pszennej typ 400, 450 lub 500
» 40 g mąki ziemniaczanej
» 100 g cukru
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 5 jajek

Krem:

» 400 ml śmietanki 30% lub 36%
» 250 g serka mascarpone
» 80 g cukru pudru
» 2 śmietan fix
» truskawki świeże

REKLAMA

Przygotowanie:

Rolada: białka oddziel od żółtek do oddzielnych miseczek. Białka ubij na bardzo sztywną pianę. Do miski z żółtkami wsyp cukier i cukier wanilinowy, następnie zmiksuj na puszystą masę.

Dodaj ubitą pianę z białek do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj łyżką. Przesiewaj mąkę i mieszaj cały czas, aż nie będzie grudek. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, potem wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu. Piecz przez 15 minut, a po upieczeniu zdejmij na deskę i zwiń ciasto szczelnie razem z papierem do pieczenia w roladę. Odstaw do wystudzenia.

REKLAMA

Krem: śmietankę kremówkę ubijaj do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Dodaj cukier puder razem ze śmietan-fix i ubij całość na sztywną masę. Dodawaj porcjami mascarpone i miksuj cały czas, do momentu uzyskania gęstej masy. Truskawki pokrój na niewielkie kawałki i wsyp do masy, następnie wymieszaj łyżką delikatnie.

Odwiń roladkę i wyłóż na niej krem z truskawkami, zawijaj delikatnie, następnie zapakuj w papier do pieczenia i włóż do lodówki, by stężała. I gotowe! Smacznego!

Podziel się: