Zupa krem jest świetną alternatywą dla bardziej pożywnych posiłków na obiad. Tego typu posiłki są zwłaszcza polecane w ciepłe dni, gdy nie chcemy się zbytnio przejeść.
Składniki:
2 łyżki puree z suszonych pomidorów lub 4 cząstki pomidorów suszonych – opcjonalnie
1 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy extra vergine
garść liści bazylii
1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżki cukru pudru
ok. 300 ml bulionu
zielone pesto
grzanki
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Połówki pomidorów wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy je mielonym czosnkiem i posypujemy cukrem pudrem, solą i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy skórkę z pomidorów, dodajemy bazylię, suszone pomidory i mieszamy z bulionem. Przed podaniem posypujemy grzankami i dodajemy zielonego pesto.