Do jakiej wody powinno się wrzucać ziemniaki? To pytanie wydaje się banalne, bo przecież gotowanie ziemniaków należy do najprostszych czynności. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że to, do jakiej wody je wrzucamy – zimnej czy ciepłej – ma bardzo duże znaczenie.
Młode ziemniaki królują w sezonie letnim. Są pyszne i szybko się gotują, a podane ze świeżo posiekanym koperkiem sprawia idealną kombinację smakową. Większość z nas nie ma pojęcia, że można popełnić błąd podczas ich gotowania, bo to, do jakiej wody je wrzucamy jest bardzo istotne. Sprawdź, jak najlepiej ugotować ziemniaki.
Do jakiej wody powinno się wrzucać ziemniaki – zimnej czy ciepłej? Będziesz zaskoczony
Wrzucanie ziemniaków do wody to element, który jest najważniejszy. Powinno się je wrzucać do zimnej czy gorącej wody? Pytanie wydaje się zbędne lecz ma znaczenie. Chodzi o zachowanie cennych dla nas wartości odżywczych w młodych ziemniakach – potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, mangan, a także witaminy B1, B5, B6, A, C, E, K i PP.
Dlatego nie powinno się wrzucać ziemniaków do zimnej wody, bo stracą swoje wartości. Będą wtedy podgrzewać się razem z wodą i jednocześnie tracić cenne składniki. Odpowiedź jest więc prosta i bardzo istotna: ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody! Dzięki temu będą też smaczniejsze.