Chrupiące chipsy bez ziemniaków
YouTube | Un jour Une recette

Chrupiące chipsy bez ziemniaków to przepis, o którym mało kto ma pojęcie. Te chipsy są pyszne i tak samo smaczne jak te ziemniaczane. Poznaj rewelacyjną recepturę i koniecznie wypróbuj!

Nie masz ziemniaków, ale masz ochotę na chipsy? Smak chipsów z ziemniaków zna każdy z nas, ale czy słyszeliście o tych bez ziemniaków? Jeśli nie, to warto ich spróbować, bo są niepowtarzalne w smaku. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku prostych składników. Zobacz przepis i zapisz go na później, z pewnością zachwycisz nim swoich bliskich!

Chrupiące chipsy bez ziemniaków – przepis

 

Składniki:

» 100 g mąki ryżowej lub skrobi ziemniaczanej

» 1 łyżeczka soli

» 2 łyżki oliwy z oliwek

» 150 ml wody

» 1 łyżka oregano


→ Jeśli masz ochotę na chipsy o smaku paprykowym, dodaj łyżkę słodkiej papryki. Chipsy czosnkowe – łyżka czosnku granulowanego. Chipsy cebulowe – łyżka suszonej cebuli.


Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę ryżową, ale jeśli jej nie posiadasz to możesz użyć skrobi ziemniaczanej lub ewentualnie mąki kukurydzianej. Dodaj sól, oliwę z oliwek i oregano, następnie mieszaj wszystko energicznie. Dolewaj partiami wodę ciągle mieszając.

Gdy masa będzie jednolita i bez grudek, możesz dodać przyprawy podane powyżej, jeśli chcesz uzyskać inny smak i wymieszaj je energicznie.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Weź małą łyżkę i nabieraj małe porcje ciasta, następnie wylewaj je na blaszkę tworząc niewielkie chipsy. Piecz przez 10 minut.

Upieczone chipsy podawaj z sosem np. czosnkowym, albo podawaj bez sosu. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Kornelia

Redaktorka strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Kulinaria, Ciekawostki, Gwiazdy, Wiadomości