REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNieprawdopodobnie chrupiące kotlety schabowe z piekarnika

Nieprawdopodobnie chrupiące kotlety schabowe z piekarnika

schabowe z piekarnika
fot. Unsplash

Kotlety schabowe są niekwestionowanym specjałem polskiej kuchni. Oczywiście największym uznaniem wśród smakoszy cieszą się kotlety z chrupiącą panierką. Najlepszy efekt otrzymamy wówczas, gdy kotlety upieczemy.

REKLAMA

Kotlety schabowe za sprawą niepowtarzalnego smaku, już nieraz wywoływały u nas szybsze bicie serca. Dziś weźmiemy pod lupę recepturę na pieczone kotlety schabowe z obłędnie chrupiącą panierką. Ten przepis jest wyjątkowy i różni się od tradycyjnego jedynie metodą przygotowania. Przeważnie kawałki mięsa otulone w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Tym razem pyszne schabowe upieczemy w piekarniku, dzięki czemu nabiorą wspaniałej chrupkości.

Składniki:
porcja schabu
papryka wędzona
200 g bułki tartej
2 jajka
olej
pieprz
sól
200 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Schab podziel na kotlety, ubij je za pomocą tłuczka, a na końcu dopraw pieprzem oraz solą. Następnie panieruj je w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Przygotowane w ten sposób mięso wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób mieszankę z oleju oraz papryki wędzonej i posmaruj nią każdego kotleta z obydwu stron. Potrawę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 (grzanie góra-dół). Po 30 minutach przewróć kotlety na drugą stronę i kontynuuj pieczenie przez następne 30 minut. Po tym czasie kotlety schabowe powinny być już gotowe. Jeśli chcesz, żeby były jeszcze smaczniejsze, połóż na ich wierzchu plasterek sera.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA