Smaczna konfitura, mus, sok, dżem lub nalewka – te wszystkie przetwory można przyrządzić z pigwy. Jeśli masz kilka owoców i nie za bardzo wiesz, co z nimi zrobić, proponujemy, aby wykorzystać je do zrobienia smakowitej konfitury i soku, który latem będzie świetnym dodatkiem do wody, a jesienią czy zimą – do herbaty. Poniżej znajdziesz przepis na domowy sok z pigwy.
Składniki:
1 kg cukru
2 kg owoców pigwy
Przygotowanie:
Umyj owoce, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i niewielką część przełóż do większego słoja, a po chwili zasyp je cukrem. Tę czynność powtarzaj do chwili, aż skończą się wszystkie składniki. Słoik odstaw na 4 dni. Po tym czasie przygotuj gazę i przeciśnij przez nią owoce. Przelej sok do butelek. Miąższ możesz włożyć do słoików i poddać pasteryzacji. Przelej sok do butelek.
Skoro znasz już recepturę na sok z pigwy, to czas na konfiturę z tego owocu. Takie przetwory domowej roboty z pewnością ucieszą nas w chłodne, zimowe wieczory.
Konfitura z pigwy – przepis
Składniki:
1 kg cukru
0,5 szklanki wody
10 goździków
0,5 szklanki soku z cytryny
1 kg owoców pigwy
Przygotowanie:
Obraną ze skórki pigwę pokrój na 4 części, włóż ją do większego słoika i zasyp cukrem. Taka mieszanka powinna odstać całą noc. Potem wlej do niej wodę i gotuj przez 40 minut – owoc misi dobrze zmięknąć. Do konfitury dodaj jeszcze goździki i sok z cytryny, gotuj jeszcze przez 15 minut. Konfiturę włóż do czystych słoiczków, zakręć je i postaw spodem do góry. Dodatkowa pasteryzacja nie jest konieczna.