Szybkie i pyszne ciasto przypomina w smaku delikatne ptasie mleczko. Jego smak jest tak niepowtarzalny, że musisz spróbować. Poznaj przepis!
Ciasto składa się z kilka składników, które są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jest orzeźwiające w smaku, dlatego idealnie sprawdza się w upalne dni. Oto przepis, który zachwyci każdego.
Szybkie i pyszne ciasto w 20 minut – lekkie i kremowe. Przepis
Składniki:
250 g ciasta francuskiego
5 białek jaj
szczypta soli
100 g cukru
100 ml wody
150 g cukru (na syrop)
1 cukier wanilinowy
Do dekoracji:
70 ml śmietany kremówki
50 g czekolady
Przygotowanie:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż ciasto francuskie, następnie ponakłuwaj je widelcem po całej powierzchni. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, a w tym czasie przygotuj kremową i lekką masę.
Do garnka wsyp 150 g cukru i cukier wanilinowy, następnie dolej 100 ml wody. Całość zagotuj do momentu rozpuszczenia się cukru. W tym czasie ubij białka jaj ze szczyptą soli na puszystą i gęstą pianę, a potem dodawaj 100 g cukru stopniowo i miksuj. Zdejmij z ognia syrop i wlewaj bardzo powoli do piany z białek – cały czas miksuj. Na koniec dodaj sok z cytryny, potem zmiksuj.
Wyłóż masę na lekko przestygnięty podpieczony spód z ciasta francuskiego. Wyrównaj powierzchnię kremu, następnie włóż do lodówki na 5 minut. W tym czasie do miseczki wsyp kawałki czekolady i dolej śmietankę, następnie wstaw do mikrofalówki i rozpuść, potem polej ją na wierzch ciasta i gotowe! Smacznego!