Kuchenka mikrofalowa jest elementem wielu polskich kuchni. Jak się jednak okazuje, popularne urządzenie nie służy tylko i wyłącznie do odgrzewania posiłków, ale sprawdzi się również na inne sposoby.
Mało kto może sobie zdawać sprawę, że w kuchence mikrofalowej bez problemu można osuszyć zioła. Wystarczy ułożyć je na papierowym ręczniku i włożyć do środka na około pół minuty przy włączeniu na pełną moc.
Czynność powtarzamy do momentu, aż zioła będą całkowicie suche i będzie się dało je pokruszyć. W taki sposób możemy postąpić z najpopularniejszymi ziołami, jak majeranek, bazylia, oregano czy tymianek.
Co więcej, kuchenka mikrofalowa sprzyja uwydatnieniu intensywności przypraw. Warto pamiętać, że wykorzystanie tego urządzenia pozwoli nam uzyskać bardziej aromatyczny pieprz czy właśnie bazylię i oregano.
Przy użyciu mikrofalówki możemy również wydobyć więcej soku z cytrusów. Również wkładamy je na pół minuty na pełną moc. Taki zabieg pomoże nam również łatwiej zerwąc skórkę z pomarańczy czy cytryny.