Salceson to rodzaj wędliny, która wywołuje trochę kontrowersji, bo nie każdy za nią przepada. Jeśli jednak chciałbyś przygotować ją własnoręcznie, wypróbuj poniższą recepturę. Finalnie otrzymasz wartościowy wyrób, który zachwyci Cię delikatnością i smakiem.
Przepis na salceson opracowano wiele lat temu, aby zmniejszyć straty mięsa w czasie produkcji. Za sprawą tej receptury można było stworzyć smakowity produkt z pozostałości, które nie wyglądały zbyt apetycznie. W obecnych czasach salceson nie jest najbardziej rozchwytywaną wędliną, a w sklepie jego jakość nie jest zwykle zbyt wysoka. Z tego względu warto przygotować go samodzielnie – poniżej zdradzamy prosty przepis na salceson z mięsa drobiowego.
Składniki:
szklanka bulionu z gotowania
500 g mięsa z kurczaka bez skóry
700 g golonki z indyka i mięsa z obgotowanych kości ćwiartek kurczaka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka kolendry gniecionej
2 łyżki majeranku
500 g mięsa z indyka
pół łyżeczki liści laurowych mielonych
1 łyżeczka czarnego pieprzu
pół łyżeczki ziela angielskiego mielonego
3 łyżki żelatyny
pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól
osłonka poliamidowa
Przygotowanie:
Pozbawione żyłek mięso z kością gotuj przez 1 godzinę, aż zacznie oddzielać się od kości. Wystudź je, a następnie zmiel przez sitko. Pozostałą część mięsa posiekaj w kostkę i gotuj przez pół godziny. Przełóż je do naczynia, dodaj przyprawy, żelatynę, szklankę wody po gotowaniu i wyrabiaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Zacznij napełniać nią osłonkę poliamidową, a na końcu zawiąż ją ciasno z dwóch stron. Wrzuć wędlinę do garnka z wodą i parz przez 1,5 godziny w temp. 80°C. Salceson ostudź i włóż do chłodziarki na całą noc. Umieść na wyrobie deskę i coś ciężkiego, gdyż wtedy zachowa właściwy kształt.